Historia

Fundacja została zarejestrowana 14.04.1993r na bazie Grupy Wsparcia Rodzin Dzieci z Uszkodzeniem Mózgu, które w większości rehabilitowały swe dzieci w brytyjskim instytucie BIBIC w Bridgwater., bądź w Instytucie Glena Domana w Filadelfii, USA. Dla około 100 rodzin z całego kraju celem powołania Fundacji było stworzenie warunków i kadry, aby rehabilitacja mogła odbywać się w kraju, w Toruniu. Na staż do BIBIC wyjechały dwie osoby – lekarz neurolog dziecięcy oraz pedagog terapeuta. Po dwuletnim szkoleniu Fundacja powołuje Instytut Terapeutyczny (1995r.), początkowo afiliowany przez Instytut brytyjski. W tym czasie specjaliści z Wielkiej Brytanii wspierają naszą kadrę, która nabiera doświadczenia, a szkolenia i praktyka wzbogacana innymi metodami nabiera kształtu wieloprofilowego usprawniania dopasowanego do realiów polskiej rodziny.

Dzisiaj jesteśmy znana placówka w Toruniu, mającą w programie ponad 200 rodzin z całej Polski.

Nasza wieloprofilowa metoda ciągłej stymulacji stała się tematem co najmniej 6 prac magisterskich i licencjackich.

Fundacja na Rzecz Rozwoju Dzieci Niepełnosprawnych "DAJ SZANSĘ" i Instytut Terapeutyczny