O Fundacji

Idea założenia Fundacji Daj Szansę zrodziła się z potrzeby wszechstronnej rehabilitacji dzieci z uszkodzeniem mózgu oraz wsparcia ich rodzin i opiekunów w Polsce.

Ówcześni członkowie Grupy Wsparcia Rodzin Dzieci z Uszkodzeniem Mózgu w większości rehabilitowali swoje dzieci w brytyjskim instytucie BIBIC w Bridgwater lub w Instytucie Glenna Domana w Filadelfii, USA. Chcieliśmy, aby z rehabilitacji mogły korzystać wszystkie osoby, które tego potrzebują w naszym kraju. W ten sposób 14 kwietnia 1993 roku zarejestrowaliśmy Fundację Daj Szansę w Toruniu.

Aby osiągnąć nasz cel – stworzyć warunki do rehabilitacji prowadzonej przez wykwalifikowaną kadrę dla około 100 rodzin z całego kraju – na staż do BIBIC wyjechały dwie osoby: lekarz neurolog dziecięcy oraz pedagog terapeuta. Po dwuletnim szkoleniu, Fundacja powołała Instytut Terapeutyczny (1995 r.), początkowo afiliowany przez instytut brytyjski. W tym czasie specjaliści z Wielkiej Brytanii wspierali naszą kadrę, która zyskiwała doświadczenie, a szkolenia i praktyka wzbogacana różnymi metodami nabierała kształtu wieloprofilowego usprawniania, dopasowanego do realiów polskiej rodziny.

Fundacja wzrastała wraz ze swoimi podopiecznymi. Obecnie jesteśmy znaną placówką w Toruniu i systematycznie pomagamy ponad 400 rodzinom z całej Polski. Naszymi odbiorcami są osoby z niepełnosprawnościami i z zaburzeniami wieku rozwojowego – małe, duże i te całkiem dorosłe. Ważnym dla nas obszarem jest działalność na rzecz dzieci z syndromem FASD i ich rodzin.

Dla dorosłych osób z niepełnosprawnością intelektualną otworzyliśmy mieszkania treningowe: w Bydgoszczy (wraz z Fundacją KAKTUS) oraz w Toruniu (ze stowarzyszeniem SPOZA). Pragniemy nadal się rozwijać i podążać za potrzebami naszych podopiecznych, aby móc jak najlepiej wspierać ich w codziennym życiu.

W 2023 roku obchodziliśmy 30-lecie naszej działalności. Pragniemy z niesłabnącym zaangażowaniem nieść pomoc dzieciom i ich rodzinom oraz osom z różnymi niepełnosprawnościami. Chcesz mieć w tym swój udział? Razem możemy dać szansę na lepsze jutro!